НАЈНОВА СТУДИЈА: Ковид предизвикува ОШТЕТУВАЊЕ НА ТКИВОТО НА МОЗОКОТ

Живот, Храна и Здравје

Ковид-19 може да предизвика поголемо губење на сивата материја и оштетување на ткивото во мозокот отколку што природно се случува кај луѓе кои не биле заразени со вирусот, покажа големата нова студија.

Студијата, објавена во понеделникот во списанието Nature, се верува дека е првата во која се вклучени луѓе кои биле подложени на скенирање на мозокот и пред да се заразат со Ковид и неколку месеци потоа. Невролошки експерти кои не биле вклучени во истражувањето предупредија дека импликациите од промените се нејасни и не мора да сугерираат дека луѓето може да имаат трајно оштетување или дека промените може длабоко да влијаат на размислувањето, меморијата или други функции.

Студијата, која вклучува луѓе на возраст од 51 до 81 година, открила намалување и оштетување на ткивото првенствено во областите на мозокот поврзани со сетилото за мирис, некои од тие области се вклучени и во други функции на мозокот, велат истражувачите.