АВСТРАЛИЈА: Хомосексуалноста е грев и треба да се казнува

Свет

Едно христијанско училиште во австралискиот град Бризбејн предизвика незадоволство поради тоа што од родителите се бара да потпишат договор за упис кој се однесува на хомосексуалноста како грев и го вклучува во списокот на „неморално“ однесување заедно со бестијалноста, инцестот и педофилијата.

Во документот може да се видат студенти протерани врз основа на сексуална ориентација, родов идентитет или сексуална активност, според петицијата на Change.org против новиот договор, кој собра повеќе од 100.000 потписи.
Христијанскиот колеџ Citipointe го испрати договорот до родителите минатиот петок пред новата учебна година, според филијалата на CNN 7 News.

„Ние веруваме дека секој облик на сексуален неморал, (вклучувајќи, но не ограничувајќи се на прељуба, блуд, хомосексуални дејствија, бисексуални дејствија, бестијалност, инцест, педофилија и порнографија), е грешен и навредлив за Бога и е деструктивен за човечките односи и општеството. “, наводно, се наведува во училишниот документ.

Во договорот, исто така, се вели дека колеџот ќе запише студент само „врз основа на полот што одговара на нивниот биолошки пол“. Колеџот е едно од најголемите независни училишта во Квинсленд, каде што учат околу 1.700 деца од основно до средно образование, според неговата веб-страница. Петицијата го обвинува училиштето за отворена дискриминација на квир и транс учениците и бара училиштето да го повлече договорот.

„Потпишете ја петицијата за да му покажете на Citipointe дека нема да се залагаме за таква бесрамна трансфобија и хомофобија“, напиша Бетани Лау, креаторката на петицијата.

Училиштето стои на договорот и во соопштението рече дека неговите учења и операции се засноваат на религиозните верувања на Меѓународната мрежа на цркви „кои сметаат дека бракот бил воспоставен од Бог како меѓу маж и жена и кои не прават разлика помеѓу полот и биолошкиот пол“.

Свештеникот Брајан Мулхеран, директорот на училиштето, во изјавата рече: „Ние отсекогаш ги имавме овие христијански верувања и се обидовме да бидеме фер и транспарентни во нашата заедница со тоа што јасно ги појаснивме во договорот за упис.