БУГАРИЈА под казна, САД им одложи испорака на новите Ф16

Балкан

Бугарскиот претседател Румен Радев изјави дека одложувањето на испораката на американските авиони Ф-16 ја загрозува безбедноста на земјата. Тој објасни дека Бугарија затоа може да ја изгуби можноста сама да го заштити својот воздушен простор.

Тоа е казна за непослушната Бугарија која не само што спречи проширување на ЕУ на Балкан преку ветото за Македонија, туку и дозволи руска испорака на оружје за Србија и сега стои на руска страна за судирот во Украина.

Според него, тензиите меѓу Русија, Украина и НАТО претставуваат закана не само за Бугарија и регионот, туку и за цела Европа.
„Бугарија е дел од напорите насочени кон намалување на тензиите. „Сите ние мора да работиме за да избегнеме воен одговор на оваа криза“, рече тој.

Тој вели дека главната закана на Бугарија за националната безбедност на Бугарија е занемарувањето на проблемите на вооружените сили. Мора еднаш засекогаш да прекинеме со овој став , истакна Радев за „Нова“ и додаде дека задачите за модернизација на армијата не се ограничени само на еднократна набавка на нова опрема.

Истовремено, тој предупреди дека доцнењето со испораките на американските авиони Ф-16 ја загрозува безбедноста на Бугарија.
„Веќе има информации дека испораките ќе доцнат. Ова е причина за загриженост ако зборуваме за нашите вооружени сили. „Тоа нема да биде само тест за армијата, туку создава и закана дека Бугарија може да го загуби својот суверенитет над воздушниот простор и способноста самостојно да го заштити својот воздушен простор, кој е и простор на НАТО“, рече Радев за новинарите.

Претседателот го упати прашањето за причините за доцнењето на испораките до владата на поранешниот премиер Бојко Борисов, која се согласи да купи ловци во 2019 година. Бугарскиот министер за одбрана Стефан Јанев претходно изјави дека авионите во Бугарија ќе пристигнат подоцна од планираното.

Тој на крајот на јануари објави дека воениот оддел добил известување од производителот „Локхид Мартин“ во кое како причина за доцнењето се споменува пандемијата на корона вирусот.

Да потсетиме, Бугарија во 2019 година потпиша договор за купување на осум авиони Ф-16 во вредност од 1,26 милијарди долари. Потоа се планира авионот да биде испорачан на крајот на 2023 година и почетокот на 2024 година.