Пратениците СИ САКААТ ПРЖИНСКА ВЛАДА

Македонија, Политика

Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за Влада поднесен од ВМРО-ДПМНЕ денеска не беше прифатен во Собранието.

Предлогот со кој ВМРО-ДПМНЕ бара да се укине „пржинската влада“ по скратена постапка и да се оди на предвремени избори не доби поддршка од мнозинството пратеници да биде усвоен.

Укинувањето на „пржинската влада“ не помина во Собранието

Само 32 пратеници гласаа „за“, а 55 гласаа против.

Предлогот предвидува да се укинат 100 дена техничка влада пред одржување на парламентарните избори.

Пржинскиот договор беше постигнат во 2016 година, по долги преговори на тогаш четирите најголеми партии