Измaмници демнат на Фejсбук – внимавајте ако добиете ваква порака!

Дали Знаете, Живот, Технологија
Со развојот на социјалните мрежи, бројот на измaми и лaжни прoфили е видно зголемен. Порано, електронската пошта беше еден од методите за измaми. Добрата вест е што многу луѓе се свесни за измaмите и дигиталните опaсности на е-поштата. Лошaта вест е што многу „дигитални злoсторници“ ги усовршија и ажурираа своите дигитални измaми на социјалните мрежи.

Една од најчестите пораки која ја добиваат корисниците на социјалните мрежи е наводнo наследство/депозит на пари оставени во банка. Измaмниците ја испраќаат оваа порака на македонски јазик, користејќи го вашето име и презиме, со цел пораката да е уверлива.

Во прилог прочитајте ја пораката која ја испраќаат:

Почитуван (Вашето име и презиме),

Ви благодариме за разбирањето, барав некој со ова име. Бев поттикнат да ве контактирам и да видам колку најдобро можеме да си помагаме. Јас сум г-дин Хозе Велосо, работам како директор за ревизија тука во Филипинската национална банка. Верувам дека е волја на Бога сега да те сретнам. Имам важна деловна дискусија која сакам да ја споделам со вас, што верувам дека ќе ве интересира затоа што е во врска со вашето презиме и ќе имате корист од тоа.

Еден граѓанин на вашата земја по име Гентијан (Вашето Презиме) имаше фиксен депозит во мојата банка. Проценет на 12.500.000,00 УСД (дванаесет милиони пет стотици илјади обединети државни долари), датумот на достасување на овој депозит беше минатата година. За жал, Гентијан беше меѓу жртвите на смртта во фаталната несреќа на 11 мај 2012 година на Филипините. Во која учествуваа седум возила заедно со градскиот пат Паранаке, Манила Филипини, каде триесет и пет лица беа убиени на самото место.

Раководството на мојата банка уште не знаеше за неговата смрт. Јас знаев за тоа затоа што тој ми беше пријател и јас бев негов службеник за сметка кога сметката беше отворена пред мојата промоција. Сепак, г-дин Гентијан не спомна ниту еден Следен на Кин / Наследник кога се отвори сметката, и тој не беше оженет и немаше деца. Минатата недела управата на мојата банка побара да им дадам упатства што да направам за неговите средства ако го обнови договорот.

Знам дека ова ќе се случи и затоа барав средство да се справам со ситуацијата. Затоа што ако директорите на мојата банка знаат дека Гентијан е мртов и немаат наследник, тие ќе ги земат средствата за нивна лична употреба, па не сакам да се случи такво. Затоа, кога го видов твоето име, бев среќен и сега барам ваша соработка за да ве претставам како Следен на Кин / Наследник на сметката бидејќи со него го имате истото презиме и седиштето на мојата банка ќе ви ја објави сметката.

Нема ризик; трансaкцијата ќе се изврши според легитимен аранжман што ќе ве заштити од какво било кршење на законот. Подобро е да ги бараме парите отколку да им дозволиме на директорите на банките да ги земат, тие се веќе богати. Јас не сум алчна личност, затоа предлагам да ги споделиме средствата подеднакво, 50/50% на двете страни, мојот удел ќе ми помогне да основам своја компанија и да ги користам приходите за добротворни цели што беше мој сон.

Дозволете ми да ги знам вашите размислувања за мојот предлог. Ве молиме, третирајте ги овие информации како доверливи. Имам повеќе да ви пишам за деталите откако ќе го добијам вашиот итен одговор строго преку мојата лична е-пошта; joseveloso23p@gmail.com Имајте убав ден и дај Боже. Предвидување на вашиот итен одговор.

Со почит,

Г-дин Хозе Велосо

Затоа, бидете внимателни и не доставувајте никакви лични информации до трети лица.