ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Отсекувањето на главата на Свети Јован Крстител

Отсекувањето на главата на Свети Јован Крстител 29 АВГУСТ (по стар стил) Ирод Антипа, синот на стариот Ирод, убиецот на Витлеемските младенци во времето на раѓањето на Господа Исуса, беше […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Чудата на светиот Архангел Гавриил

Овој голем Божји Архангел се празнува на 26 март. На денешен ден пак, се слават и чествуваат неговите чуда и јавувања низ целата историја на човечкото спасение. Се смета дека […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Велики Четврток на Тајната Вечера

ЧЕТВРТОКОТ ПРЕД ПАСХА Велики Четврток на Тајната Вечера На светиот и велики четврток, светите Отци, коишто добро го уредија превземеното од светите Апостоли, од светите и божествени Евангелија, ни предадоа […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја

Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја 6 март (по стар стил) Сите беа војводи на византискиот цар Теофил. Кога царот Теофил ја изгуби битката со Сарацените околу градот Амореја, […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Светиот великомаченик Теодор Тирон

Тодорова сабота прва сабота од великиот пост Во оваа прва сабота на постот, со коливо го празнуваме преславното чудо на светиот великомаченик Теодор Тирон, коешто се случи вака: кога Јулијан […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Свети Тарасиј, патријарх Цариградски

25 ФЕВРУАРИ (ПО СТАР СТИЛ) Неговиот претходник, патријархот Павле, тајно го напушти престолот, отиде во манастир и прими схима. Тогаш владееја Ирина и Константин. Според советот на Павле, царскиот советник […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Сиропустна недела – ПРОЧКА

Во овој ден твориме спомен на изгонувањето од рајот на првосоздадениот Адам, заради храна, како што устроија божествените свети отци, пред самиот почеток на светата Четириесетница. Бидејќи со тоа се […]

ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ: Свети маченик Никифор

Светиот маченик Никифор  (9 февруари по стар стил) Житието на овој маченик јасно покажува дека Бог ја отфрла надменоста и со слава го овенчува смирението и братољубието. Во Антиохија живееја […]