КЛУБОТ НИКОЛА ВАПЦАРОВ Е ВЕЌЕ ВО ЛИКВИДАЦИЈА

„Во ликвидација“ – пишува во досието на Централниот регистар на Бугарија покрај името на Граѓанското здружение за заштита на основни индивидуални човечки права, организацијата која го отвори клубот „Никола Вапцаров“ […]

ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ПЛАЌААТ И АСИСТЕНТИ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ ОД ИСТОРИСКАТА КОМИСИЈА

Од МНР очекуваат ангажманот на асистенти на членовите да влијае на поефективно работење на Комисијата. Со совети, мислења и подготовка на материјали, тројца историчари и двајца администратори ќе им помагаат […]

ДОБРО УТРО СО АМАТЕРКАТА И ВЕКОВНАТА ВОЛЈА ЗА САМОСТОЈНОСТ

НА КОЛКУ РЕФЕРЕНДУМИ ТРЕБА ДА СЕ ПРЕИСПИТУВА ВОЛЈАТА ЗА САМОСТОЈНОСТ?! пишyвa д-p. Aмaтepкaтa, вoнpeдeн пpoфecop нa eдeн фaкултет „Граѓани и граѓанки на Македонија дозволете вечерва на вас и на сите […]

ТРАГЕДИЈА: ИСТОРИСКИ ДОКУМЕНТ од 1549 ја попари БУГАРИЈА

Уште еден документ во низата средновековни извори кои сведочат за постоењето на македонскиот народ како засебен во сите истoриски периоди е Summa Conciliorum. Summa Conciliorum е опус напишан во 1549 […]

ДА БИДЕМЕ СЕРИОЗНИ, состојбата со бугарската Комисија е АЛАРМАНТНА

Богојески објави негова реакција во врска соопштението на бугарската Комисија за историја, во кое таа сама себе се демантира и продолжува со платеничкиот ангажан за уништување на македонскиот идентитет. Богојески […]

Сепак САМОИЛ бил договорен но од кого!?

Првиот човек на македонската делегација во Комисијата за историја со Бугарија пред три дена изјавуваше дека нема договор за Самоиловата држава дека е бугарска, но тоа не го спречи Бујар […]

СКЕНДЕРБЕГ последниот македонски крал

Ѓорѓија Кастриот, познат како Скендербег или Искендер, во превод Александар е личноста која ја бранува јавноста низ цел Балкан, а врз база на неговиот мит е изграден современиот албански идентитет, […]

ТУРСКИ НОЖ во грб на Албанците: Еве колку албански куќи имало на Косово

Турскиот попис на Косово од 1455 година покажува дека во тоа време имало неспоредливо помалку Албанци од Срби. Од сите имиња и презимиња споменати во пописот, 95,88 отсто биле со […]

ВОНРЕДЕН ДОКАЗ: Клетите фашисти ги измислиле Македонците пред Тито

ГЕРМАНСКА КАРТА од 1940 година била презентирана пред штабот на Вермахтот, кој подготвувал планови за окупација на Југославија. Клучен детал за плановите за напад на југословенската територија бил етничкиот состав […]

НАЈНОВО од АРХЕОЛОЗИТЕ: Тука е ОТКРИЕН гробот на АПОСТОЛ ФИЛИП

Археолозите веруваат дека го пронашле гробот на Свети Апостол Филип за време на неодамнешните ископувања на византиска црква во античкиот грчки град Хиераполис (во модерна југозападна Турција). Гробницата, која се […]