ФОТО: Пронајден третиот најголем дијамант во Боцвана

Дали Знаете, Свет
Фирмата за дијаманти во Боцвана, Дебсвана, соопшти дека открила камен од 1.098 карати, што го опиша како трет по големина од ваков вид во светот.

Каменот, пронајден на 1 јуни, му беше прикажан во средата на претседателот Мокветси Масиси во главниот град Габороне.


„Се верува дека тоа е третото најголемо откритие со квалитет на скапоцени камења во светот“, рече директорот на Дебсвана, Линет Амстронг.

„Реткиот и извонреден камен… значи толку многу во контекстот на дијамантите и Боцвана“, рече таа. „Тоа носи надеж на нацијата што се бори“.

Каменот кој допрва треба да се именува, чија должина е 73мм, ширина 52мм и дебелина од 27мм, е исто така најголемиот камен со квалитет на скапоцени камења пронајден во историјата на Дебсвана, заедничко вложување помеѓу владата и глобалниот гигант за дијаманти „Де Пирс“.
Најголемиот дијамант некогаш откриен во светот е 3.106 каратниот Кулинан, пронајден во Јужна Африка во 1905 година.

Втор по големина беше Леседи Ла Рона со 1.109 карати – дијамант со големина на тениско топче, откриен во Кароу, североисточна Боцвана, во 2015 година.

Боцвана е водечки производител на дијаманти во Африка.

Владата добива дури 80 проценти од приходите од продажбата на Дебсвана преку дивиденди, авторски права и даноци.

Производството во компанијата падна за 29 проценти во 2020 година на 16,6 милиони карати, додека продажбата падна за 30 проценти на 2,1 милијарди долари, бидејќи пaндeмиjaтa влијаеше врз производството и побарувачката.

Во 2021 година, Дебсвана планира да го зголеми производството за дури 38% на нивоата на пред-пaндeмиjaтa од 23 милиони карати, како што се опоравува глобалниот пазар на дијаманти со олеснување на oгрaничyвaњaтa за патување и повторно отворање на накит.